04 maj, 2023

Crackle Circular av Åsa Jungnelius vinner prestigefulla designpriset Red Dot: Best of the Best

Crackle Circular – en produktserie bestående av tre vaser och en skål i återvunnet glas, formgiven och tillverkad i Kosta – har tilldelats ett av världens främsta designpriser: Red Dot Award i kategorin Product Design ’Best of the Best’.

Red Dot Award – med säte i Tyskland – introducerades 1955 och är en av världens främsta utmärkelser inom design. Priset Red Dot: Best of the Best delas ut av en internationell jury för banbrytande produktdesign och utgör det mest prestigefyllda priset i varje produktkategori.

Serien Crackle, formgiven av Åsa Jungnelius och munblåst i Kosta, är en hyllning till sprickor, vackert bevarade i glas. Formerna till serien gröps ur lera för hand och den krackelerade ytan bildas med hjälp av en traditionell hantverksteknik där det varma glaset doppas i iskallt vatten.

Produktserien använder återvunnet spillglas från övrig produktion i Kosta där den cirkulära processen bidrar till att produkterna i Crackle Circular kan skifta i färg, och i kombination med de små bubblor som uppstår i det återvunna glaset blir både färgnyansen och presentationen av varje vas och skål unik.

Resultatet är en serie ikoniska produkter vars uttryck förändras beroende på perspektiv och avstånd, likt små skulpturer av färgad is.

”Det är otroligt kul att just Crackle får ett så prestigefyllt internationellt erkännande. Formen och tekniken bottnar i en gemensam strävan med Kosta Boda att skapa en inkluderande, ärlig och hållbar produktdesign som trots sitt klassiska hantverk är progressiv men vid närmare anblick ofullständig. Hedersamt för en produktserie med stark om än avklädd personlighet,” säger Åsa Jungnelius.

”Crackle personifierar på många sätt Kosta Boda. En samtida produktserie förankrad i svensk design- och hantverkstradition med ett resultat som känns lika självklart som unikt. En ny hållbar Kosta Boda designikon signerad Åsa Jungnelius och vår hantverksexpertis på glasbruket,” säger David Carlson, Creative Director Orrefors & Kosta Boda.Om Åsa Jungnelius
Åsa Jungnelius, född 1975, är en internationellt erkänd konstnär och formgivare. Hennes yrkesutövande som formgivare är en spegling av hennes konstnärskap, vilket drivs framåt av de frågor hon intresserar sig för. Ett exempel är kollektionen Make Up, som Jungnelius skapade för Kosta Boda som en miniversion av ett konstverk.

Jungnelius har jobbat med glas som material sedan hon var 17 år gammal. Sedan 2007 har hon arbetat med Kosta Boda, och är idag även lektor på Konstfack. Hon har tidigare initierat och drivit Residence-In-Nature, WeWorkInAFragileMaterial och LASTSTUDIO. Till ett av hennes större verk hör gestaltningen Snäckan, som i en hyllning till moderskapet ska omfamna hela den kommande tunnelbanestationen Hagaplan i Stockholm. Genom åren har hon tilldelats en rad utmärkelser - hon har t ex utsetts till årets svenska designer av både FORM AWARD och EDIDA (Elle Decoration International Design Award), hon är tvåfaldig vinnare av Elle Decoration Swedish Design Award, och har tagit emot både Form Award och Bukowski Born Classic för sin design. Jungnelius blev utsedd till Hedersdoktor på Linnéuniversitet, 2023.

Om Kosta Boda
Kosta Boda grundades 1742 och erbjuder samtida bruks- och inredningsprodukter samt konstglas med ursprung i svensk designtradition, med ett sortiment fokuserat mot en modern livsstil och ett progressivt och modigt uttryck i en premiumposition.

Läs mer om Kosta Boda på www.kostaboda.se.