03 maj, 2023

Internationella Designpriset Red Dot Award till vasserien Reed av Monica Förster

Reed – en serie exklusiva vaser av Monica Förster för Orrefors – har vunnit det prestigefyllda internationella designpriset Red Dot Award: Product Design.

Red Dot Award – med säte i Tyskland – introducerades 1955 och är en av världens främsta utmärkelser inom design. Priset delas ut av en internationell jury till ledande produkter med exceptionell formgivning i ett urval kategorier.

Med utgångspunkt i Orrefors långa erfarenhet och ledande expertis inom glas formgav Förster en serie vaser inspirerade av naturens former och uttryck, en hommage till skandinavisk form och natur. Reed fick sin starka karaktär av att Förster valde att framhäva formskarvarna snarare än att dölja dem. När skisserna översattes till glas fick de distinkta linjerna en känsla av organisk rörelse, likt vass som vajar i vinden.

Reed är formblåst i klarglas och mossgrönt och kommer i tre olika storlekar: en hög för kvistar och resliga blommor, en mellan för ängsblommor, och en låg precis lagom för tulpaner.

”Red Dot Award är ett otroligt fint internationellt erkännande för Reed som formgivning och Orrefors produktexpertis inom design och inredning. Det är naturligtvis av yttersta vikt att svensk design utmärker sig globalt och inte minst ger priset Reed en fantastisk utvecklingsplattform framåt,” säger Monica Förster som nyligen även tilldelats Architektur & Wohnen ’AW Designer of the Year 2023’.

“Reed representerar en ny era för Orrefors och är vårt första samarbete med den prisbelönta formgivaren Monica Förster. Både produktserien och Red Dot Award är tydliga kvitton på att Orrefors varumärkesförflyttning och internationella expansion har gett avtryck,” säger David Carlson, Creative Director på Orrefors & Kosta Boda.

Kollektionen Reed introducerades under Stockholm Design Week i februari och i butik 1 april 2023.


Om Monica Förster
Monica Förster (född 1966) har studerat på Beckman College of Design och Konstfack i Stockholm och är omtalad för sitt multidisciplinära arbete där hon kombinerar industri-, möbel- och produktformgivning med designstrategi. Ett arbete som alltid söker svaret på frågan “varför?”. Sedan 1995 driver hon sin egen studio, Monica Förster Design Studio, i Stockholm, och samarbetar som designer och kreativ rådgivare åt flera designvarumärken på en hög internationell nivå.

Monica Förster har vunnit AW Architektur & Wohnens prestigefyllda pris AW Designer of The Year, Interior Design Magazine Best of Year Awards och The Good Design Award i USA, The Best Domestic Design Wallpaper* Design Awards i Storbritannien och ett antal andra internationella utmärkelser. Hemma i Sverige är Monica den enda formgivaren som utsetts till “Designer of The Year” fem gånger. Reed är Monica Försters första samarbete med Orrefors.

Om Orrefors
Orrefors historia är baserad på hur de enklaste av råvaror – kalk, sand och soda – blir till storslagna glasobjekt. Det är de småländska skogarnas tillgångar samt samarbeten med ledande formgivare som gjort Orrefors världsledande inom glasproduktion.

Idag bibehåller Orrefors sin starka position genom att se till att deras produkter uppfyller principerna för skandinavisk design: innovation, funktionalitet, hantverk, tidlös estetik och hållbar kvalitet. Viktiga värden som överlever tidens tand. Nu, i sitt 125-årsjubileum, siktar Orrefors på att återintroducera ett urval av sitt imponerande arkiv för en ny publik och samtidigt inleda nya designsamarbeten för att formge nya ikoniska produkter för framtida generationer.

Historien om Orrefors hyllade design fortsätter. Läs mer om Orrefors här.